Parkinson

Beyin hücrelerinin birbirleriyle haberleşmesini sağlayan dopamini üreten hücrelerin bozulması sonucu ortaya çıkan ve beden hareketlerinin yavaşlamasına neden olan hastalıktır.



Parkinson Hastalığına Genel Bakış

Parkinson hastalığı, beden hareketlerine etki eden nörodejeneratif bir beyin hastalığıdır.  İnsan beyninde belli bölgelerde dopamin üreten beyin hücreleri bulunur. Beynin substantiya nigra adı verilen bölümünde yoğunlaşan bu hücreler, bedensel hareketlerin kontrolünden, uyumundan ve akıcılığından sorumludur. Dopamin, substantiya nigra ile beynin vücut hareketlerini kontrol eden diğer hücreleri arasında mesajlar ileten bir kimyasaldır. Dopamin üreten hücrelerin hasarı ve kaybı durumunda yeterli miktarda dopamin üretilemez. Bu durumda Parkinson hastalığının semptomları ortaya çıkar.

 

Parkinson Hastalığının Belirtileri

Hareket sistemi aksaklıkları, Parkinson hastalığının başlangıç belirtileridir. Parkinsonun ilk evrelerinde koku duyusu kaybı veya azalması, uyku bozuklukları, kabızlık, titreme ve hareketlerde yavaşlama gibi motor olmayan semptomlar gözlenir. Bu belirtiler, motor belirtilerden daha uzun bir süre önce baş gösterir ve mümkün olduğunca erken tanınması, hastalığın ilerlemesini durdurmak açısından önemlidir.

Parkinson hastalığının yaygın motor semptomları kas sertliği, tremor (titreme) ve hareketlerde yavaşlık olarak sıralanabilir. Parkinson tremorunda titreme, genellikle tek taraflı olarak başlar. Titreme, çoğunlukla istirahat halinde ortaya çıkar ve gün içinde farklı aralıklarda şiddetlenme görülebilir. Parkinson tremorunun tipik bir göstergesi, para sayma hareketine benzeyen, işaret ve başparmağın birlikte titremesidir.

Parkinson hastalığının yaygın motor semptomları:

  • Vücudun bir tarafında gözlenen semptomlar
  • Yüz ifadesinde değişiklik gözlenmesi (göz kırpma sayısında azalma)
  • Yürürken tek kolun salınmaması
  • Fleksiyon (eğik duruş)
  • Donmuş, ağrılı omuz
  • Bir bacağın aksaması veya sürüklenmesi
  • Boyunda ve uzuvlarda uyuşma, ağrı veya rahatsızlık hissi
  • Yumuşak ses
  • Depresyon veya kaygı

 

Bu semptomlardan bazıları oldukça yaygındır ve Parkinson hastalığına özgü değildir. Bu nedenle bunlardan bazılarına sahip olunması, Parkinson hastası olunduğu anlamına gelmez. Hayat kalitesini etkileyen Parkinson hastalığının erken teşhisi için, vücut fonksiyonlarında normal olmayan bir durum gözlendiğinde bir uzmana başvurulmalıdır.

 

Parkinson Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Parkinson hastalığının teşhisinde kullanılan özel bir test veya ölçüm yoktur. Nörolojik muayene ile tespit edilen klinik bulgular ve fizik muayenesi, hastalığın teşhis edilmesini sağlayan tetkiklerdir.

tüm uzmanlıkları incele
online ön
randevu

online ön
randevu

Online ön randevu sistemimizle, randevu istek taleplerinizi bize iletebilirsiniz.

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
E-Posta Adresiniz
Randevu Tarihi

iletişim

iletişim

İletişim Formu

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki
form aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz.

Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Telefon Numaranız
Mesajınız

iletişim

iletişim
Adres

Hoşnudiye Mah. 746. Sk.
No:13 K:2 D:19
(Soho Business Center)
Tepebaşı/Eskişehir

TELEFON

0534 526 43 88

BİZE ULAŞIN

Sosyal medya kanallarımızdan bize ulaşabilir,
yeniliklerden haberdar olabilirsiniz.