Beyindeki anormal hücrelerin bir kütlesi ya da büyümesi olarak tanımlanan beyin tümörlerinin pek çok farklı türü bulunmaktadır.
Beyin Tümörlerine Genel Bakış
Bir diğer adı intrakraniyal tümör olarak bilinen beyin tümörü, hücrelerin kontrolsüz bir biçimde çoğaldığı anormal bir doku kütlesidir. Hala gizemi çözülemeyen beynin yapısında yer bulan tümörlerin, 150’den fazla türü bulunmakta, birincil beyin tümörleri be metastatik beyin tümörleri olarak iki ana gruba ayrılmaktadır.
Birincil Beyin Tümörleri: Beyin dokusundaki ya da beynin yakın çevresindeki tümörleri içeren birincil tümörler iyi ya da kötü huylu olarak kategorize edilir.
Metastatik Beyin Tümörleri: Vücudun farklı yerinde oluşum gösteren ve genellikle kan dolaşımı yoluyla beyne yerleşen tümörleri kapsar. Kanser olarak kabul edilen metastatik beyin tümörleri kötü huyludur.
Beyin tümörünün yeri ve büyüme hızı, sinir sisteminin işlevini nasıl etkileyeceğini belirleyen en önemli unsurlardır.
Beyin Tümörü Belirtileri
Farklı pek çok türü bulunan beyin tümörünün belirti ve semptomları, tümörün boyutu, konumu ve büyüme hızına bağlı olarak değişiklik gösterir. Genel olarak aşağıdaki belirtilerin varlığı beyin tümörüne işaret edebilir:
Sabahları daha sık ve daha şiddetli hale gelen ve geceleri hastayı uykudan uyandıran baş ağrıları,
Nedensiz mide bulantısı ya da istifra,
Bulanık görme ya da çift görme,
Kol ya da bacaklardan birinde yaşanan kademeli his ya da hareket kaybı,
Konuşma zorlukları,
Gündelik konularda yaşanan kafa karışıklığı,
İşitme problemleri,
Periferik görme kaybı,
Dengede durmada zorlanma,
Yüzde uyuşma ya da karıncalanma hissi,
Özellikle nöbet geçmişi olmayan bireylerde görülen nöbetler
Beyin Tümörü Nedenleri
Bugüne dek yapılan araştırmalar, beyin tümörlerinin bir hücre kromozomları üzerinde belirli genlerde yaşanan hasarlar nedeniyle meydana geldiğini göstermektedir. Normalde hücrenin bölünme hızını düzenleyen bu genler, farklı genlerin kusurlarını düzeltmekte ve hasar onarılmazsa hücreyi ortadan kaldıran genleri onarmaktadır. Ancak bazı durumlarda bireylerin bu genlerinde kısmi kusurlar söz konusu olabilir. Bu noktada çevresel faktörlerin daha çok hasara yol açtığı düşünülmektedir.
Bir hücrenin hızla bölünmesi ve büyümesini kontrol altına alan iç mekanızların hasar görmesi, hücrenin tümöre dönüşmesine neden olmaktadır. Zaman zaman kişinin bağışıklık sistemi, anormal hücreyi tespit ederek vücudun savunmasını artırabilir. Böyle durumlarda bağışıklı sistemi anormal tümör hücresinin tanınmasını engelleyecek maddeler üreterek tümörün büyümesini durdurabilir.
Aksi durumlarda, hızla büyüyen tümörler daha fazla oksiyen ve besine ihtiyaç duyacağı için kan damalarının büyümesini destekleyen maddeler üretebilirler. Büyüyen yeni damarlar, tümöre besin tedarikini artırmakta ve beyim tümörlerinin hızlı büyümesinde neden olmaktadır.
Beyin Tümörü Risk Faktörleri
Beyin dokusunda ya da yapısında meydana gelen birincil beyin tümörlerinin nedeni pek çok hastada net olarak bilinmemektedir. Ancak, beyin tümörü riskini artıracak bazı durumlar söz konusudur:
Yoğun Randasyona Maruz Kalma: İyonlaştırıcı radyasyon olarak bilinen kanseri ve atom bombalarının neden olduğu radyasyonu tedavi etmek amacıyla kullanılan radyasyon terapisi beyin riskini artırmaktadır.
Ailede Varolan Beyin Tümörü Öyküsü: Oldukça küçük bir ihtimal dahilinde olsa da ailede beyin tümörü öyküsü olan kişilerde, genetik sendrom öyküsü beyin tümörü riskini artırabilir.
Sizi ilgilendiren, şüphe duyduğunuz ve son dönemlerde farklı hissetmenize neden olan belirtilerden bir ya da birkaçı mevcut ise lütfen doktorunuzdan randevu alın.
tüm uzmanlıkları inceleTüm soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki
form aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz.
Hoşnudiye Mah. 746. Sk.
No:13 K:2 D:19
(Soho Business Center)
Tepebaşı/Eskişehir
0534 526 43 88
Sosyal medya kanallarımızdan bize ulaşabilir,
yeniliklerden haberdar olabilirsiniz.