Boyun Fıtığı

Boyun omurgasını oluşturan omurlarda meydana gelen hasar, yırtılma ya da kayma sonucu diskler sıkıştırıldığında ortaya çıkan ağrılı bir rahatsızlıktır.



 

Boyun Fıtığı Nedir?

 

Boyun fıtığı, omurgada yer alan servikal diskte oluşan çıkıntıyı ifade eder. Lastik gibi sert bir halka ile kaplanmış spinal disk, yumuşak, jöleye benzeyen bir çekirdeğe sahiptir. Zamanla çeşitli nedenlerden dolayı kayan veya yırtılan disk çekirdeğinin bir kısmı bu yırtığın içinden dışarı doğru itildiğinde fıtık oluşur. Omurganın herhangi bir yerinde meydana gelebilen fıtıklaşmış disk, yakın bölgedeki sinirlere baskı yaparak ya da tahriş ederek ağrı, uyuşma ve güçsüzlüğe sebebiyet verebilir.

 

Boyun fıtığı, omurganın boyun bölümünde yer alan disklerde meydana gelen çıkıntıların kola bağlı sinire baskı yapması neticesinde omuz ağrısı ya da koldan aşağı doğru yayılan ağrı ile kendini gösterir. Boyun fıtığı en sık altıncı ve yedinci boyun omurları arasında görülmekle birlikte diğer omurlar arasında da fıtıklar oluşması mümkündür.

 

Boyun Fıtığı Belirtileri

 

Boyun fıtığı belirtileri, diskin bulunduğu yere ve yakındaki bir sinire baskı yapıp yapmadığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Genellikle vücudun bir tarafını etkileyen boyun fıtığı, çoğu insanda belirti göstermez. Ancak, aşağıdaki boyun fıtığı belirtilerinden birine sahipseniz lütfen tıbbi destek almakta gecikmeyiniz.

 

Kol ve Omuz Bölgesinde Ağrı: Genellikle keskin bir elektriklenme ya da yanmanın eşlik ettiği ağrı olarak tanımlanan boyun fıtığı ağrısı, en çok kol ve omuz bölgesinde baş gösterir.

 

Uyuşma ve Karıncalanma Hissi: Boyun ağrısı ile sinyal veren boyun fıtığı, zamanla bir kolda ve el parmaklarında uyuşmalar ve karıncalanmalar belirginleşir.

 

Kaslarda Yaşanan Güç Kaybı: Boyun fıtığı olan kişiler, bir yada daha fazla kasta güç kaybı yaşayabilir. Fıtıktan etkilenen sinirlerin beslediği kaslar zayıflama eğiliminde olur. Bu da zamanla eşyaları kaldırmanızı, kolayca kavramanızı ve tutma yeteneğinizi zayıflatır.

 

Boyun Fıtığı Nedenleri

 

Çoğunlukla yaşlanmaya bağlı yıpranmadan kaynaklanan fıtıklar, disklerin daha az esnek hale gelmesi ve en ufak gerilme yada bükülmeden yırtılmaya daha yatkın hale gelmesi ile doğrudan ilişkilidir. Omurgayı oluşturan disklerin sıvı içeriği zamanla azalmakta, bu da disklerin dayanıklılığını azaltmaktadır. 

 

Boyun fıtığının nedeni tam olarak belirlenemese bile, ağır yük kaldırmak boyun fıtığına neden olabilir. Nadiren de olsa düşme, sırta alınan darbe gibi travmatik olaylar boyun fıtığına neden olabilir. 

 

Ani hareketler, 

 

Uzun süre masa başında çalışmak, 

 

Uzun süre sabit kalacak şekilde oturmak, 

 

Uzun süre araba kullanmak,

 

Az hareketli yaşam tarzı,

 

Uygunsuz spor aktiviteleri yapmak omurgada fıtıklaşmaya neden olabilir.

 

Boyun Fıtığı Risk Faktörleri

 

Bazı bireylerin diğerlerine göre fıtıklara daha yatkın olduğu düşünülmektedir. Boyun fıtığı riskini artıran çeşitli unsurlar şu şekildedir:

 

Obezite: Vücut ağırlığının fazla olması omurgaya binen yükü artırdığı için disklerde ekstra baskı görülür.

 

Genetik: Aile öyküsünde fıtık bulunan bireylerin disklerinde fıtık gelişme riski yüksektir.

 

Sigara Kullanımı: Tütün maddeleri kullanan bireylerin diske giden oksijen kaynağı azalmakta ve disk hızlı bir şekilde yıpranmaya açık hale gelmektedir.

 

Meslek: Fizik gücü gerektiren işlerde çalışan bireylerde boyun fıtığı riski daha yüksektir.

 

Yaşlanma: Yaşlılıkla birlikte vücutta meydana gelen biyokimyasal değişimler, diskleri olumsuz etkileyerek fıtık riskini artırır.

 

Duruş Bozuklukları: Vücudun alışmış olduğu yanlış duruş, kamburlaşmaya neden olarak omurgaya ek baskı uygulamakta ve fıtık için risk oluşturmaktadır.

 

Boyun fıtığını önlemek adına, gövde kaslarını güçlendirecek egzersizler yapmak, sağlıklı kiloyu korumak, sigara kullanımından kaçınmak ve iyi bir duruş sergilemek önem taşır. 

 

tüm uzmanlıkları incele
online ön
randevu

online ön
randevu

Online ön randevu sistemimizle, randevu istek taleplerinizi bize iletebilirsiniz.

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
E-Posta Adresiniz
Randevu Tarihi

iletişim

iletişim

İletişim Formu

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki
form aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz.

Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Telefon Numaranız
Mesajınız

iletişim

iletişim
Adres

Hoşnudiye Mah. 746. Sk.
No:13 K:2 D:19
(Soho Business Center)
Tepebaşı/Eskişehir

TELEFON

0534 526 43 88

BİZE ULAŞIN

Sosyal medya kanallarımızdan bize ulaşabilir,
yeniliklerden haberdar olabilirsiniz.

Demet Özbabalık Adapınar Whatsapp