Demans

Demans kelimesi, hafıza kaybı, problem çözme, dil ve düşünmeyle ilgili problemleri içerebilen belirtiler bütününü tanımlamaktadır.



 
Demans – nedir ?

 

Demans kelimesi, hafıza kaybı, problem çözme, dil ve düşünmeyle ilgili problemleri içerebilen belirtiler bütününü tanımlamaktadır. Alzheimer hastalığı ya da inme gibi hastalıkların beyne zarar vermesi demansa neden olur.
 
Demans – Risk altında mıyım?

 

Pek çok kişi, özellikle demansı olan bir yakına sahipse, demans geliştirme riski taşıdığından endişelenir.
 
Demans – Ya bende demans varsa?

 

Demans teşhisi sıklıkla beraberinde şoku da getirir. Bu sonucu bekliyor olsanız bile, yine de endişelendirici ve alt üst edici olması mümkündür. Aynı zamanda size yakın olanlar için de zor olacaktır. Çok iyi bir desteğe ihtiyacınız olacaktır.
 
Demans bakımında alıştırma, öğrenme ve gelişme

 

Bakım sağlayanlar, yetkili kişiler ve muayene eden doktorlar; demans teşhisi konmuş kişinin bakımını üstlenecek bireyin iyi bir demans bakımı için alıştırma, standartlar ve kıyaslamalar hakkında bilgi sahibi olmasını talep etmektedir.
 
Demansı olan kişiyi anlama ve saygı duyma

 

Demansı olan kişilere saygılı davranmak oldukça önemlidir. Bu kişilerin neler yaşadıklarını anlayabilirseniz, davranışlarının belli koşullarda neden farklı olduğunu fark etmeniz sizin için çok daha kolay olur.
 
Demansın Genetiği

 

Demansı olan pek çok kişi hastalıklarının kalıtsal olduğundan ve çocuklarına da geçeceğinden endişelenir. Aynı şekilde, demansı olan kişinin aile üyeleri de kendilerinin demans geliştirmeye eğilimli olduklarından endişelenir. Genler kişide demansın gelişiminde rol oynuyor olabilir, ancak etkileri karışıktır ve kalıtım oldukça değişir.
 
Demansın Belirtileri

 

Her insan eşsizdir ve demansı kendi yollarıyla deneyimler, ancak hafıza kaybı, duygudurum değişiklikleri ve iletişim problemleri dâhil bir takım yaygın belirtiler mevcuttur. Demans, zaman geçtikçe belirtileri giderek kötüleşen, ilerleyici bir hastalıktır.
 
Demansta erken başlangıç

 

65 yaşın altında demans teşhisi konmuş kişiler, sağlık ve sosyal hizmet profesyonelleri tarafından ‘demansı olan genç insanlar’ olarak tanımlanmaktadır. Demansın belirtileri kişinin yaşını gözetmeksizin benzer olabilir, ancak genç insanların daha farklı ihtiyaçları ve destek talepleri olabilir.
 
Demansta Görme, Algı ve Halüsinasyonlar

 

Demansı olan kişiler, normal yaşlanma nedeniyle göz hastalıkları, bazen demansa özgü türlerin neden olduğu görsel sisteme ek bir takım hasar, görme ve algı ile ilgili pek çok sayıda zorluk yaşayabilirler. Görsel zorluklar, yanılsama, yanlış algılama ve yanlış tanıma gibi çeşitli ‘görsel hatalar’ ile sonuçlanabilir.
 
Demans ve Öğrenme Güçlüğü

 

Tıbbi ve sosyal bakımdaki ilerlemeler öğrenme güçlüğü olan kişilerin yaşam beklentilerini önemli ölçüde arttırmaktadır. Öğrenme güçlüğü olan kişilerde yaşlanmanın etkisini anlamak, demans geliştirme riski dâhil, gitgide daha fazla önemli hale gelmektedir.
 
Demans ve Uyku

 

Demansı olan kişiler geceleri uyanabilir ya da uyumakta zorluk çekebilirler. Yaşlı insanların genç insanlara göre genellikle daha az uykuya ihtiyacı vardır, ancak demans insanın biyolojik saatini de etkileyebilir bu nedenle demansı olan kişiler yanlış zamanlarda uyanabilirler.
tüm uzmanlıkları incele
online ön
randevu

online ön
randevu

Online ön randevu sistemimizle, randevu istek taleplerinizi bize iletebilirsiniz.

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız
E-Posta Adresiniz
Randevu Tarihi

iletişim

iletişim

İletişim Formu

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki
form aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz.

Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Telefon Numaranız
Mesajınız

iletişim

iletişim
Adres

Hoşnudiye Mah. 746. Sk.
No:13 K:2 D:19
(Soho Business Center)
Tepebaşı/Eskişehir

TELEFON

0534 526 43 88

BİZE ULAŞIN

Sosyal medya kanallarımızdan bize ulaşabilir,
yeniliklerden haberdar olabilirsiniz.