Beyni ve omuriliği kaplayan sıvı ve meninks adı verilen zarların iltihaplanmasıdır.
Menenjit Nedir?
Meninksleri çevreleyen sıvı enfekte olduğunda ortaya çıkan menenjit, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle bebeklikte, çocuklukta ve yetişkinlikte görülebilir. Bazı menenjit vakaları birkaç hafta içinde tedavi gerektirmeden iyileşebilir. Ancak, her bireyde farklı seyreden menenjit, yaşamı tehdit edebilen ve acil antibiyotik tedavisini gerekli kılan bir hastalıktır. Özellikle bakteriyel menenjitin erken tanı ve tedavisi, ciddi komplikasyonları önleyebilir.
Menenjit, bakteriyel, viral, kronik, mantar ve parazitik olmak üzere pek çok farklı türde gelişebilir. Bakteriyel ve viral menenjit türleri bulaşıcı olduğu için öksürme, hapşırma ya da yakın temas ile bulaşabilir.
Menenjit Belirtileri
Menenjitin erken belirtileri grip ile benzerlik gösterebilir. Bakteriyel menenjit semptomları viral menenjit ile ilk etapta benzer olabilir. Ancak, bakteriyel menenjit daha şiddetli seyreder ve hızlı tedavi edilmediği takdirde beyin hasarına yol açarak hayatı tehdit edebilir.
Yenidoğan ve Bebeklerde Menenjit Belirtileri
Yenidoğan ve bebekler için ciddi risk oluşturan menenjit için aşağıdaki belirtiler belirleyici olabilir.
Yüksek seyreden ateş,
Aşırı uyku hali,
Sürekli ağlama,
Bıngıldak adı verilen baş üstündeki yumuşak noktada çıkıntı,
Vücutta ya da boyunda sertlik,
Uykudan uyanmada zorluk,
Beslenme için uyanmamak,
Kusma,
Hareketsizlik ve halsizlik,
Beslenmenin kötüleşmesi
2 Yaş Üzeri Kişilerde Menenjit Belirtileri
Çocuk ve yetişkinlerde de görülen menenjitin en sık belirti veren semptomları şu şekildedir:
Ani yüksek ateş,
Şiddetli baş ağrısı,
Baş ağrısına eşlik eden bulantı ve kusma,
Konsantre olmada zorlanma,
Sürekli uyku halinde olma ve uyanmada zorlanma,
Işığa karşı duyarlılık,
İştah ve susuzluk hissi,
Nöbetler,
Boyun tutulması,
Deride meydana gelen kırmızı minik döküntüler
Menenjit belirtileri yaşıyorsanız acilen tıbbi yardım almanız önemlidir. Özellikle düşmeyen ateş, şiddetli seyreden baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, kusma ve boyun tutulması gibi farklı semptomları bir arada yaşıyorsanız gecikmeden doktorunuza muayene olun.
Menenjit Nedenleri
Menenjitin en yaygın nedeni viral enfeksiyonlardır. Enterovirüs olarak bilinen, en çok yaz sonu ve güz başında görülen bir virüs grubundan kaynaklanır. Kabakulak virüsü, HIV, Herpes simpleks virüsü gibi farklı virüs türleri de viral menenjite sebep olabilir. Öte yandan kan dolaşımına girerek beyne ve omuriliğe ulaşan bakteriler de akut bakteriyel menenjite yol açar. Kulak ya da sinüs enfeksiyonu, kafatası kırığı ya da nadir görülsede bazı ameliyatlardan sonra kişide menenjit hastalığı gelişebilir.
Menenjite nadiren de olsa mantar ve parazitler neden olabilir. Toprakta bulunan mantar sporlarının solunması, odun ve kuş pisliklerinin çürük kokusu akut bakteriyel menenjiti taklit eden mantar menenjitine neden olabilir. Bulaşıcı özelliği olmayan mantar menenjiti, özellikle bağışıklığı düşük bireylerde tedavi edilse dahi tekrar edebilir. Parazitik menenjit ise beyindeki bir tenya enfeksiyonundan ya da serebral sıtmadan dolayı gelişebilir. Genellikle bu parazitler önce hayvanları enfekte eder, bu parazitlerin bulaştığı yiyecekler sebebiyle insanlara da bulaşabilir.
Menenjit Risk Faktörleri
Hayatın her döneminde kişileri risk altına alan menenjit için özellikle belli yaş dönemleri daha yoğun risk altındadır.
Yaş: 5 yaş altı çocuklarda, 16-25 yaş arası gençlerde ve 55 yaş üstü yetişkinlerde menenjit çok daha ciddi riskler oluşturabilir.
Bağışıklık Sisteminin Zayıf Olması: AIDS, dalak eksikliği, şeker hastalığı, bağışıklığı baskılayıcı ilaç kullanımı, alkol bağımlılığı gibi çeşitli etkenler sizi menenjite daha yatkın hale getirebilir. Riski olabildiğince azaltmak için bu kişilerin aşı yaptırması önerilir.
Aşı Karşıtlığı: Menenjitin farklı türlerini kapsayan aşıların çocukluk ve yetişkin aşılama programında yer almaması herkes için menenjit riskini artırır.
Kalabalık Ortamlarda Yaşamak: Büyük topluluklar halinde yurtlarda yaşayan üniversite öğrencileri, askeri personeller, yatılı okullardaki çocuklar, üniversite kampüsleri gibi yoğun insan temasının olduğu mekanlarda yaşayan bireyler menenjit açısından yoğun risk altındadır.
Gebelik: Hamilelikler gelişen Listeria bakterileri, listeriosis riskini artırır. Bu da menenjitin yanı sıra düşük, ölü doğum ve erken doğum riskine neden olur.
Menenjite neden olan bakteri ve virüsler öksürme, hapşırma, öpüşme, ortak kullanılan tabak, çatal, kaşık, bardak, diş fırçası ve paylaşılan sigara ile yayılabilir. Tüm riskleri en aza indirmek için ellerinizi düzenli olarak yıkamalı, hijyen kurallarına uymalı, yeterli dinlenme, düzenli beslenme, düzenli egzersiz ile bağışıklığınızı güçlendirmelisiniz.
tüm uzmanlıkları incele
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki
form aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz.
Hoşnudiye Mah. 746. Sk.
No:13 K:2 D:19
(Soho Business Center)
Tepebaşı/Eskişehir
0534 526 43 88
Sosyal medya kanallarımızdan bize ulaşabilir,
yeniliklerden haberdar olabilirsiniz.