Multiple Skleroz (MS) hastalığı, merkezi sinir sistemine etki eden ve ataklarla kendini gösteren kronik bir sinir sistemi hastalığıdır.
Multiple Skleroz (MS) hastalığı, merkezi sinir sistemine etki eden ve ataklarla kendini gösteren kronik bir sinir sistemi hastalığıdır.
Enfeksiyonların ve enfeksiyona neden olan ajanların yok edilmesi görevini üstlenen bağışıklık sistemi, vücudu dışarıya karşı korurken kendi hücrelerini tanır. MS hastalığında bağışıklık sistemi, kendi hücrelerini yabancı görerek, hücrelere karşı reaksiyon yaratır. Bağışıklık sisteminin sinir liflerini örten koruyucu myelin ve myelini oluşturan hücrelere saldırması sonucu, beyin ile vücudun geri kalanı arasında iletişim sorunları meydana gelir. Santral sinir sisteminin farklı bölgelerinde skar adı verilen yapılar ortaya çıkar ve ‘Multiple Skleroz’, yani çoklu skarlar ile klinik bulgular gözlenir.
MS Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
MS hastalığı, kaslarda güçsüzlük, yürüme ve konuşma aksaklıkları ve denge bozukluğu gibi semptomlar ile kendini belli eden kronik bir hastalıktır. Merkezi sinir sisteminde etkilenen bölgeye ve etkilenme derecesine bağlı olarak, hastalığın türü ve şiddeti kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir. MS hastalığı durumunda beyin ve omuriliğin kontrolündeki çeşitli beden fonksiyonlarında kayıplar meydana gelebilir. Ataklar halinde ilerleme kaydeden hastalığın günümüzde henüz kesin bir tedavisi bulunmayıp, atakların azaltılması ve hastanın yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik tedaviler uygulanabilmektedir.
MS Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
MS hastalığının tanı ve teşhisinde nörolojik muayene, sinir iletimini ölçen elektrofizyolojik testler, beyin omurilik sıvısı incelemesi ve MR gibi yöntemlere başvurulur.
tüm uzmanlıkları incele
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki
form aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz.
Hoşnudiye Mah. 746. Sk.
No:13 K:2 D:19
(Soho Business Center)
Tepebaşı/Eskişehir
0534 526 43 88
Sosyal medya kanallarımızdan bize ulaşabilir,
yeniliklerden haberdar olabilirsiniz.