Şiddetli baş dönmesi, ani olarak sizin ya da etrafınızın dönmesi hissi şeklinde tanımlanan vertigo bir hastalık değil, diğer hastalıkların sebebiyet verdiği bir belirtidir.
Vertigo Nedir ?
Denge sisteminizde yaşanan sorunların yol açtığı baş dönmesi vertigo olarak adlandırılmaktadır. Kişinin günlük rutinini kabusa çevirebilen vertigo, zaman zaman kayma hissine ya da göz kararmasına sebebiyet vererek hastaların yaşam kalitesini bozmaktadır. Vertigo şikayeti bulunan kişiler, sarhoşluk hissine kapılıp bayılacakmış gibi hissedebilir. Bu durum uzun vadede devam ettiği takdirde kişinin çaresizliğe ve korkuya kapılması, kaygı, depresyon gibi sorunlar yaşaması söz konusu olabilir.
Vertigonun Nedenleri
Genellikle iç kulağa zarar veren bozukluklar ya da nadiren kulak ameliyatı sonrası ortaya çıkan vertigo, kafaya alınan küçük ya da şiddetli darbeler ile de ilişkilendirilmektedir.
Vertigoda kulağın rolü, iç kulak ve denge ilişkisinde yatmaktadır. İç kulata yer alan yarım daire şeklindeki kanallar ve otolit organları (utrikül ve kesecik) baş hareket ettikçe gözleri hedefe odaklamaya ve dengeyi korumaya yardımcı olan sıvı ve ince tüy benzeri sensörler içermektedir. Otolit organlarda yer alan kristaller, kişiyi yer çekimine duyarlı hale getirmektedir. Pek çok nedenden dolayı bu kristallerin yerinden oynamakya ve özellikle yatarken yarım daire şeklindeki kanallardan birine geçmektedir. Bundan dolayı baş konumundaki değişikliklere yanıt veremeyen kanallar hafif yada şiddetli baş dönmesine sebep vererek vertigoyu tetiklemektedir.
Vertigonun diğer bir nedeni, iç kulakta sıvı birikmesi ve değişen basınçtan dolayı kulaklarda çınlama ve işitme kaybına neden olan meniere hastalığıdır. İç kulakta meydana gelebilecek olası enfeksiyon da vücut denge hissi sağlayan sinirlere zarar vererek vertigo ataklarına neden olmaktadır.
Vertigo Belirtileri
İyi huylu paroksismal pozisyonel vertigo olarak adlandırılan baş dönmesi hissi, genellikle baş pozisyonundaki belirli değişiklikler ile tetiklenmektedir. Başı yukarı kaldırıp, aşağı eğdiğinizde, oturduğunuzda, uzandığınızda ya da yatakta döndüğünüzde meydana gelebilir.
Oldukça can sıkıcı olan vertigoya zaman zaman;
kusma,
bulantı,
baş ağrısı,
terleme,
kulak çınlaması,
anormal göz hareketleri de eşlik edebilir.
Vertigo Risk Faktörleri
Vertigo, en yangın olarak 50 yaş ve üzerindeki kişilerde görülmektedir. Ayrıca, kadınlarda vertigo görülme sıklığı, erkek hastalara oranla daha fazladır. Herhangi bir kafa travması ya da kulak denge organlarında yaşanan başka bir bozukluk sizi vertigoya daha duyarlı hale getirebilir. Vertigo atağı esnasında gözlerin kararması, şiddetli dönme ve bayılma hissi sizi kararsız kılacağı için büyük düşme riski yaşamanıza neden olabilir.
Bu Durumlarda Acil Destek Önemli
Vertigo yaygın olarak ciddi bir hastalığa işaret etmese dahi, baş dönmesi ile birlikte aşağıdaki belirtilerden herhangi biri yaşamanız halinde lütfen derhal doktorunuza başvurun.
Farklı, şiddetli ya da yeni bir baş ağrısı,
Çift görme hissi,
Görme kaybı,
Ateş,
Konuşma problemleri,
Kol ya da bacaklardaki hissin zayıflaması,
İşitme kaybı,
Yürüme zorluğu,
Vücutta uyuşma yada karıncalanma
Yukarıda listelenen semptomlar, vertigo dışında daha ciddi problemlere işaret etmektedir. Lütfen, zaman kaybetmeden profesyonel destek için derhal nöroloji uzmanına görünün.
tüm uzmanlıkları incele
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki
form aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz.
Hoşnudiye Mah. 746. Sk.
No:13 K:2 D:19
(Soho Business Center)
Tepebaşı/Eskişehir
0534 526 43 88
Sosyal medya kanallarımızdan bize ulaşabilir,
yeniliklerden haberdar olabilirsiniz.