RONALD Reagan’ın ALZHEIMER Olduğunu Biliyor muydunuz?



Ronald Wilson Reagan, Amerika Birleşik Devletlerinin 40. Başkanı olarak 1981-1989 yılları arasında görev yaptı.  Politikaya atılmadan önce bir Hollywood aktörü olarak bir çok Western filminde oynadı. Sonrasında 1967-1975 yılları arasında Kaliforniya valiliği görevini üstlendi. Oyunculuğu esnasında bile Demokrat Partiye duyduğu sempatisini sürekli dile getirmesine karşılık, 1962 de Cumhuriyetçi partiye geçti ve 1980 de cumhuriyetçilerin rakipsiz başkan adayı olmayı başardı ve rakibi Jimmy Carter karşısında oyların % 51 ini alarak başkanlığa seçildi. Başkan olduğunda 69 yaşındaydı ve ABD’nin bu güne kadar seçilen en yaşlı başkanı olarak tarihe geçti.

 

Anne ve babasının koyu Katolik inançları ile büyümesine rağmen, modern bir muhafazakar olarak bilindi. Irkçılığa karşı iyimser bakış açısını hiç kaybetmedi.  Buna karşın başına başkanlığının henüz başında, 30 Mart 1981'de, Washington'da katıldığı bir toplantı çıkışında vurularak yaralandı.

 

Döneminde ABD bugün bile hala belleklerde olan ilginç olaylar da yaşadı. Örneğin; Yüksek Mahkeme'nin ilk kadın yargıcı Reagan döneminde atandı. 1982'de, İngiltere'nin Arjantin'le yaptığı 74 gün savaşında, dönemin İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher'a destek Reagan’dan geldi.  Dönemin Sovyetler Birliği lideri Mikhail Gorbaçov'la 1985'de Cenevre'de buluştu ve bu buluşma, ABD-Sovyet ilişkilerinde ”yeni bir başlangıç” olarak tarihe geçti.  İzlanda'da 1986 yılında, ABD-Sovyetler Birliği zirvesi yapıldı. Zirvede, silahlanmanın azaltılması ve Reagan'ın önerdiği Yıldız Savaşları olarak bilinen stratejik savunma girişimi görüşüldü.

 

Ronald Reagan, 6 Kasım 1984'de yapılan seçimlerde, eski başkan yardımcısı Walter Mondale'yi geçerek yeniden başkan oldu. Reagan, ikinci başkanlık döneminin dolmasının ardından Şubat 1989'da emekliye ayrıldı.

 

ABD'nin en uzun yaşayan başkanı olan Ronald Reagan'a, 5 Kasım 1994'de Alzheimer teşhisi konuldu. Bununla beraber hastalığın Reagan’da ne zaman başladığına ilişkin çelişkili bilgiler hala  tartışılmaktadır.  Oğlu Ron Reagan, babasının hastalığa en özgü bulgulardan biri olan unutkanlığının 1984 de başladığını söyledi. Ron Reagan'a göre, babası, 1984'teki başkanlık tartışmaları sırasında bazı kelimeleri unutuyor bazen uzun süre bir şey söylemeden öylece kalıyordu. Yine Reagan’a ait hastalık ile ilişkili bir diğer ip ucu, 1986 da Los Angeles’ta daha önceden çok iyi bildiği kanyonların isimlerini unutması idi. Ronald Reagan Başkanlık Vakfı, bu iddiaları reddetse de sadece oğlu değil, seçim çalışmaları sırasında zaman zaman başkanı izleyen, Prof.Dr. Allan B. Schwartz’da benzer örnekler verdi. Örneğin, Başkanın Santa Barbara çiftliğinde 1984 yılında yapılan bir basın toplantısında, bir muhabir silah kontrolü hakkında bir soru sorduğunda, Reagan soru karşısında uzun sure durduktan sonar,  "Şey, biz, biz ... iyi, sanırım, biz, biz, biz. “şeklinde bir yanıt verdi,  Karısı Nancy hızlıca araya girerek,  fısıldadı ve başkan "Elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. “yanıtı ile durumu düzeltti.

diğer blog yazıları

blog
En Önemli Belirtisi Unutkanlık! Alzheimer
En Önemli Belirtisi Unutkanlık! Alzheimer

İleri yaş grubunda ortaya çıkan Alzheimer, kendini unutkanlıkla gösteriyor. Erken dönemde belirtileri doğru okunamadığı için tanıda geç kalınma oranı yüksek olan bu hastalık, tam olarak tedavi edilemiyor. Tedavi kapsamında hastaların yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlayan uygulamalar büyük önem taşıyor.

Detaylar
Her 3 Saniyede 1 Kişiye Alzheimer Tanısı Konuyor
Her 3 Saniyede 1 Kişiye Alzheimer Tanısı Konuyor

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Demet Özbabalık Adapınar, yapılan çalışmalara göre her 3 saniyede 1 kişiye ‘Alzheimer’ tanısı konulduğunu ve dünya üzerinde 40 milyona yakın hasta olduğunu bildirdi.

Detaylar
Son Bir Şey Daha Var
Son Bir Şey Daha Var

Sırtında eski, buruşuk bir pardösü, dağınık bir saç, şaşı bakan gözler ve elinde yanmayan bir puro ile gezen..

Detaylar

iletişim

iletişim

İletişim Formu

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki
form aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz.

Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Telefon Numaranız
Mesajınız

iletişim

iletişim
Adres

Hoşnudiye Mah. 746. Sk.
No:13 K:2 D:19
(Soho Business Center)
Tepebaşı/Eskişehir

TELEFON

0534 526 43 88

BİZE ULAŞIN

Sosyal medya kanallarımızdan bize ulaşabilir,
yeniliklerden haberdar olabilirsiniz.